Изненада! Стара наша банкнота днес струва хиляди.  Банкнотата от 1

...
Изненада! Стара наша банкнота днес струва хиляди.  Банкнотата от 1
Коментари Харесай

Изненада! Стара наша банкнота днес струва хиляди, чакат опашка пред БНБ


Изненада! Стара наша банкнота през днешния ден коства хиляди.  Банкнотата от 1 лев, отпечатана през 1974 година с паметника на връх Шипка на гърба й, стигна цена от 2000 лв.. Това излиза наяве от в платформите за безвъзмездни разгласи, оповестява „ Телеграф “. Продавачът пък изяснява, че
е с неповторим сериен номер, който е ОУ1357271.
Еднолевката е извадена от обращение в края на 1996 година, като до тогава българските пари са били обезпечени със злато. Интересното за старите банкноти е, че през дългогодишната история на Българската национална банка банкнотите са печатани в Русия,
Германия, Англия, Съединени американски щати, както и някогашните „ Държавна печатница “
и Държавна печатница за скъпи бумаги „ Дечо Стефанов “ в София. Специално левчето от 1974 година пък е отпечатано в „ Гознак “, Съюз на съветските социалистически републики.



По-старите и използвани левчета са по 8-10 лв. за брой. Едно от изискванията цената на банкнотата да е по-висока е да има тип на нова и никога да не е прегъвана.Справка на страницата на централния трезор сочи, че все още има в наличност 392 432 банкноти с номинал 1 лев от 1974 година, които в никакъв случай не са били в обращение, т.е. неизползвани.
Цената й в Българска народна банка пък е 2,40 лв. за брой със Данък добавена стойност.
Предприемчиви колекционери пък са се сдобили с цели пачки със остарели банкноти. Има публикация, в която се оферират 100 броя банкноти от левчето, като цената на една е 3 лв., а пачката коства 300 лв.. Старите зелени двулевки пък вървят по 4 лв. броя, като продавачът твърди, че банкнотите са в съвършено положение, неизползвани и съхранявани в трезор.
Също по този начин серийните номера са следващи.
Със остарели, неизползвани банкноти, отпечатани в интервала от 1951 до 2006 година, може да се сдобиете на касите на Българска народна банка. В листата с наличностите има такива от 3 лв. и купюра с номинал 25 лв., които костват 3,60 лв. за брой с Данък добавена стойност. И от двете банкноти наличностите в трезора са над 100 000 броя. Най-висока цена пък държи банкнота от 500 лв., емисия 1951 година. Българска народна банка разполага с близо 200 000 купюри с този номинал, като цената на една е 79,20 лв. с Данък добавена стойност.
Българска народна банка пуска нова монета. Очаква се тълпа
Българска народна банка пуска в обращение от през днешния ден златна възпоменателна монета, отдадена на 100-годишнината от основаването на Богословския факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, оповестяват от централната банка.
Цената на монетата при стартиране
в обращение е 1470 лв.. Номиналната стойност на монетата е 100 лева и тя е в тираж от 4000 броя.

На лицевата страна на монетата са изобразени емблемата на Българска народна банка с годината „ 1879 “ върху лентата, в матиран бранш под нея са изписани номиналната стойност
„ 100 лв. “ и годината на
емисията „ 2023 “, а тъдява горе – „ Българска национална банка “.

На противоположната страна на монетата е изобразена постройката на Богословския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “, а под нея е изписана
годината „ 1923 “.
Околовръст има надписи- от горната страна „ Богословски факултет “, а изпод върху лента – „ 100 години “.



Монетата ще се продава в Българска народна банка – на две каси в София, пл. „ Княз Александър I “ 1 и четири каси в Касов център на Българска народна банка в София, ул. „ Михаил Тенев “ 10.
Всеки клиент ще може да закупи
от касите на Българска народна банка единствено по една монета, без значение дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, изясняват от централната банка.

За закупуване на монета от името и за сметка на друго лице е належащо представянето на нотариално заверено категорично пълномощие за закупуването на възпоменателната монета. Ако клиент, в качеството си на физическо лице, закупи монета от касите на Българска народна банка, той няма право
да закупи още една монета
като представител на юридическо лице, като това ограничаване важи и за противоположния случай. Монети няма да се продават на лица, които не са навършили 18 години.

До края на работния ден на 25 септември новата монета ще бъде предоставена от Българска народна банка на „ Първа капиталова банка “ АД, „ Тексим Банк “ АД и „ Централна кооперативна банка “ АД
за продажба в техни офиси и клонове.
Това е петата възпоменателна монета, която пуска Българска народна банка през тази година след тези, отдадени на 175 години от рождението на Христо Ботев, 200 години от рождението на Найден Геров, 100 години от основаването на Българския олимпийски комитет и 125 години от рождението на Димитър Талев, демонстрира информация на уеб страницата на Българска народна банка.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР